Introducing the Jiangyin Greenway designed by BAU Brearley Architects and Urbanists

Introducing the Jiangyin Greenway designed by BAU Brearley Architects and Urbanists

The Jiangyin Greenway belongs to a growing movement in China towards healthy, sustainable transportation and urban enjoyment. Infrastructure of this scale has an opportunity to create meaningful places in the city.

It is also seen as an opportunity for Jiangyin to assert itself as a creative, progressive and livable city. Consequently, it will consist of four clearly identifiable segments, each with a unique response to the spirit of the place in which it is located.

North segment

The north segment of the loop has already been built and passes through the docklands parks. It responds to the history of shipbuilding and its port function. This project, the eastern segment of the loop, leads to the Yangtze River, the river to which Jiangyin owes its existence.

This project is more than just an elevated walkway, it seeks to generate better urban spaces, order previously random and disconnected decision making, engage with the best of contemporary aesthetics; solve problems, extend local iconography, be poetic, be cost effective, and open up social opportunities. the river story The Yangtze River is a remarkable natural phenomenon.

Like many natural phenomena, the hustle and bustle of everyday life of the city can mean this remarkable piece of landscape can often be taken for granted. This new piece of urban infrastructure is a great opportunity to remind the public of the extraordinary aspects of this mighty river.

Greenway path

The greenway path has become a scaled model of the Yangtze River with the cities and tributaries along it length becoming plazas and balconies along the greenway. At these locations visitor information boards place these events in to the larger river story.

The freeway is lifted off the ground for it entire length of the site. Contrary to what one would think, and thanks to this enlightened engineering decision, the freeway is not a barrier in the city.

However, the park in which it sits is not as helpful in keeping the city well connected. In fact this linear park with its emphasis on a major north-south connection becomes a frustrating barrier to east-west circulation.

A careful analysis of desire lines and shortcuts can rejuvenate the park with activity, make the park safer, and make the city more efficient. The stitching paths also ensure that the green way is connected to the rest of the park and to the adjacent streets and pedestrian circulation networks. The path provided in the brief was a thoughtful and gentle response to the existing paths and the substantial well established planting material.

The design of this project is a clear and legible response to this path, with: solid and transparent balustrades providing privacy or views; sound walls near the freeway for the comfort of the pedestrians; arbors to provide shade and enclosure; widenings with seating at locations overlooking lakes and canals; landmark bridges with sculptural trusses framing views for pedestrians; stairs located at street intersections to link existing pedestrian paths to the new greenway; and surprising additional programs that make the adjacent city programs work even better.

Consequently the journey along this greenway is articulated with a number of variously scaled events; an amphitheatre for performances or relaxing on; a raised plaza with permanent sound instruments for all to play; an exercise playground with nets, slides and a gentle climbing ramp for all ages, to name a few – all providing the clarity and legibility to become memorable places.

This design also locates key places for optional programs and the building envelopes of these options describe how best to take advantage of their location adjacent to both the existing road and pedestrian system, and the new greenway.

Programs

These optional programs can assist in making place and also generate more activity in key locations making the greenway a safer place to be. Rent from these commercial programs could also contribute to the running costs of the greenway.

Potential programs include : bicycle hub for repair and sales; café-bar-restaurants; market; and gym sports shop. an integrated kit of parts There are two fundamental ways to generate large-scale forms and spaces – by adding small things together or by starting with a large thing and extracting pieces from it.

The addition process often leads to an aesthetic of accretion, which has at its core the idea of the articulation of different elements. This can lead to a non-integrated result. The subtraction process leads to an integrated approach, because every element is either the result of the subtraction of something or it is itself the subtracted element.

Project design

The design of this project is based on a kit of parts, but parts of an integrated whole not an assemblage of disparate elements. This kit of parts allows diversity but retains construction simplicity and cost control.

The entire greenway is built in steel and utilizes pre-fabricated to reduce the impact on the park. greenway deck A steel structure with a coloured bituminous concrete screed gives the greenway both the potential for prefabrication and a durable low-maintenance, long-wearing surface.

Columns supporting the greenway are at 16 metre centres in areas where there is no head height for human activity (under ramps, etc.). When there is head height the column spacing has been increased to 32 metres, to make the space under the elevated more flexible for community activities. membranes, trusses and cradles Bridge spans vary and can exceed the efficient 32m span of the greenway.

To deal with this issue, the bridges explore three structural principles: perforated membranes, trusses, and suspension systems. There are two membrane options: one where the greater mass sits mid-span and acts as an arch; the second option has mass at the supports and acts as a tensile structure.

Warren truss into a series of inclined membranes, and the suspension option explores a propped cradle dynamic. These options provide variety of combinations to assist in making each bridge a unique landmark in the city.

Project Data Project Status: Invited competition, 1st prize.

Construction completion in December, 2019.

Location: Jiangyin, Jiangsu Year: 2017-2019

Client: China Construction City Development Ltd in Jiangyin Construction

Cost: RMB372 million

Typology: Public infrastructure, landscape, transport.

Program: Elevated walkway, pedestrian bridges, playgrounds, amphitheatres, cafes, bike shops.

Contractor: China Construction City Development Ltd in Jiangyin Engineering: Shanghai Lin Tongyan Li Guohao Civil Engineering Consulting Co., Ltd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here